23948sdkhjf

90 miljoner till innovativa projekt

Scandidos, Sprint Bioscience, Iconovo och Glycorex Transplantation har alla beviljats anslag från Vinnova i ny utlysning.
96 projekt får anslag genom Vinnovas program Innovationsprojekt i företag hösten 2015. Totalt delas 90 miljoner kronor ut men varje projekt har tilldelats maximalt fem miljoner kronor styck.

Ett av dessa var det Uppsalabaserade strålterapibolaget Scandidos som tilldelades tre miljoner kronor. Scandidos säljer system för kvalitetssäkring av strålterapi och Vinnova-pengarna ska användas till utvecklingen av ett nytt system med fokus på strålbehandling av hjärntumörer.

3,8 miljoner gick till Stockholmsbaserade Sprint Bioscience. Pengarna ska användas till att utveckla nya läkemedel mot leukemi genom projektet PIP4K2a. Det befinner sig nu i preklinisk fas men bolaget startade upp en utlicensieringsprocess för projektet i juni.

- Stödet från Vinnova kommer att bidra till att Sprint Bioscience kan intensifiera arbetet i projektet och snabbare komma till en punkt där projektet kan licensieras ut till något större läkemedelsbolag för vidare utveckling. Arbetet kommer att bedrivas i samarbete med både akademiska och kommersiella partners, bland annat med Julian Walfridssons grupp vid Center för Hematologi och Regenerativ Medicin, Herm, på Karolinska Institutet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Iconovo, ett bolag i Lund Life Science Incubator, LLSI, tilldelas 2,95 miljoner kronor till utvecklingen av en inhalator för engångsbruk som ska användas för administrering av vacciner.

- Bidraget från Vinnova hjälper oss att ta ett stort steg mot en kommersiell produkt anpassad för högvolym-tillverkning, säger Orest Lastow, vd i Iconovo, i ett pressmeddelande.

Ett annat Lundabolag, Glycorex Transplantation, fick 4,3 miljoner kronor till sin utveckling av en affinitetskolonn för att eliminera specifika antikroppar vid behandling av den autoimmuna sjukdomen Myasthenia Gravis.

Andra life science-bolag som tilldelades anslag var bland annat Glactone Pharma Development, Cavis Technologies, Metasafe, Ortrud Medical, Inossia, Integrative Research Laboratories Sweden och Luxbright.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111