23948sdkhjf

Avtalar med Lidds

Recipharm tecknar tillverkningsavtal för prostatacancerbehandlingen Liproca Depot.
I april kom meddelandet att det Uppsalabaserade biotechbolaget Lidds låg i förhandlingar med kontraktstillverkaren Recipharm gällande produktion av bolagets läkemedelskandidat Liproca Depot mot prostatacancer, både för kommande kliniska studier och en eventuell framtida kommersiell tillverkning. Idag tisdag meddelade bolagen att ett avtal har tecknats.

Liproca Depot är en suspension utvecklad med Lidds patenterade drug delivery-teknik som har laddats med 2-hydroxyflutamid, ett antiandrogent läkemedel. Genom lokal injektion i cancerområdet undviks besvärande biverkningar som exempelvis impotens och minskad sexlust som är mycket vanliga vid hormonell tablettbehandling. Behandlingen kan ge en effekt i upp till sex månader.

- Lidds teknologiplattform är mycket intressant då metoden går att tillämpa på redan godkända läkemedel vilket kan leda till kortare utvecklingstider på nya produkter, säger Carl-Johan Spak, EVP Development and Technology på Recipharm, i ett pressmeddelande.

Liproca Depot har hittills testats på cirka 60 patienter och en fas IIb-studie planeras att starta nästa år.

I samband med det nya avtalet investerar Recipharm fem miljoner kronor i Lidds genom en riktad nyemission. Det innebär att bolaget blir den tredje största aktieägaren i Lidds.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064