23948sdkhjf

Tar in fler patienter

Immunicum får tummen upp för utöka sin studie med cancervaccinet Intuvax mot levercancer.
Bioteknikbolaget Immunicum har fått klartecken från Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden att utöka en av sina pågående studier med upp till sex patienter. I fas I/II-prövningen testas bolagets terapeutiska cancervaccin Intuvax på patienter med levercancer som även behandlas med förstahandsbehandlingar.

Studien startades upp i oktober. Hos de sex nya patienterna ska Intuvax kombineras med lokal kemomebolisering av tumören eller en behandling med tyrosinkinashämmaren Nexavar. De ger bolaget möjligheten att utvärdera en behandling med Intuvax i ett tidigare sjukdomsskede

Intuvax baseras på en teknik som utvecklats av Immunicums forskningschef och grundare Alex Karlsson-Parra. Där används immunceller, närmare bestämt dendritceller, från friska bloddonatorer för att få patienternas immunförsvar att slå ut cancercellerna. I andra cancervacciner används patientens egna immunceller. Det faktum att cellerna i Immunicums vaccin kan aktiveras på förhand, portioneras och frysas ner tills de ska användas möjliggör produktion i större skala.

- När det gäller kombinationen med lokal kemoembolisering förväntar vi oss en synergi med Intuvax via ökad mängd av döende tumörceller som kan tas upp av lokalt rekryterade dendritceller. Den förväntade synergin med Nexavar baseras på Nexavars dokumenterade förmåga att dämpa den immunsuppression som finns inneboende i tumörer, säger Alex Karlsson-Parra i ett pressmeddelande.

Läs mer om Immunicum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082