23948sdkhjf

Förlänger avtal med Göteborgsbolag

Astrazeneca tecknar nytt avtal med Pexa för att få tillgång till bolagets instrument för icke-invasiv insamling av partiklar från de perifera luftvägarna.
Astrazeneca förlänger sitt avtal med Göteborgsbaserade Pexa. Genom det får läkemedelsjätten rätten att använda Pexas metod för insamling av partiklar i sin utveckling av nya läkemedel mot sjukdomar i andningsvägarna.

Astrazeneca och Pexa har sedan 2013 haft avtal som har löpt ett år i taget men det nya avtalet sträcker sig över två år.

Pexa utvecklar och marknadsför ett instrument för icke-invasiv provtagning av partiklar i lungorna. Instrumentet gör det möjligt att fånga in små vätskedroppar från de perifera luftvägarna. De innehåller potentiella biomarkörer för olika sjukdomstillstånd som drabbar luftvägarna. Den teknik som används i instrumentet har utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Genom det nya avtalet köper Astrazeneca en temporär utvärderingslicens och insamlingsprover från Pexa.

Pexa planerar nu en lansering av sitt instrument Pexa 2.0.

- Att Astrazeneca valt att fortsätta samarbetet ger oss värdefull draghjälp inför den kommande lanseringen. Det gemensamma forskningsprojektet innebär en grundlig validering av metoden och dess möjligheter. Vi kommer initialt introducera metoden framförallt till lungforskningsgrupper inom akademin i olika länder men samtidigt vill vi gärna fortsätta att jobba med Astrazeneca inom deras läkemedelsutveckling, säger Pexas vd Erik Ekbo i ett pressmeddelande.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078