23948sdkhjf

Första Crispr-bolaget till börsen

Editas Medicine blir det första bolaget på börsen med fokus på det omtalade genmodifieringsverktyget Crispr/Cas9.

Amerikanska Editas Medicine planerar att genomföra en initial public offering, IPO, det vill säga en börsintroduktion. Det innebär att Editas blir det första bolaget att nå börsen som baserar sin verksamhet kring genmodifieringsverktyget Crispr/Cas9. Planen är att notera bolagets aktie på Nasdaq-börsen.


Crispr/Cas9-tekniken baseras på försvarsmekanismer som används av många bakterier för att skydda dem mot bakterieinfekterande virus och annat skadligt genetiskt material genom att klippa sönder DNA- och RNA-kedjorna i bitar. Mekanismen har utvecklats till en metod som kan användas för att byta ut eller ta bort enstaka baspar eller längre sekvenser från arvsmassan hos alla typer av celler.


Av de pengar som tas in genom börsintroduktionen planerar Editas att använda 15-20 miljoner dollar, motsvarande cirka 128-170 miljoner kronor, till utvecklingen av en behandling mot Lebers kongenitala amauros, en grupp ärftliga sjukdomar som bland annat orsakar blindhet. Ytterligare 22 miljoner dollar, motsvarande 187 miljoner kronor, ska användas till utvecklingen av nya behandlingar mot cancer tillsammans med Juno Therapeutics.


Editas Medicine grundades får två år sedan av forskaren Feng Zhang från MIT och Jennifer Doudna, professor i kemi samt molekylär- och cellbiologi vid University of California, med flera. Båda var delaktiga i upptäckten av Crispr/Cas9-metoden, tillsammans med Emmanuelle Charpentier, professor i medicinsk mikrobiologi vid laboratoriet för molekylär infektionsmedicin vid Umeå universitet samt avdelningschef vid Helmholtz Centre for Infection Research i Tyskland. Alla tre forskarna har grundat varsitt bolag för att arbeta med tekniken och för tillfället pågår en patenttvist för att utreda vem som har rättigheterna till Crispr/Cas9.

Läs också:


Ingen vill missa Crispr-trenden

Sedan de första artiklarna publicerades om genmodifieringstekniken Crispr/Cas9 har metodens genomslag varit stort. Astrazeneca och Novartis är två av de företag som hakat på trenden – och fler är på väg.


Gates satsar på Crispr

Microsoft-grundaren finansierar genterapibolaget Editas Medicine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.755