23948sdkhjf

Astra i två samarbeten

Utvecklar cancerläkemedel tillsammans med amerikanska Moderna och Incyte.
Astrazeneca meddelade igår måndag att bolaget ingått två samarbeten för utveckling av nya läkemedel mot cancer.

Det ena samarbetet är med amerikanska Moderna Therapeutics, som utvecklar läkemedel baserade på mRNA. Målet med det nya samarbetet är att bolagen tillsammans ska utveckla och kommersialisera sådana behandlingar inom fältet immunonkologi.

Samarbetet delas upp i två program där Moderna sköter utvecklingen fram till klinisk fas med målet att ta fram en Investigational New Drug-ansökan, IND, för en läkemedelskandidat per program. När det är gjort så tar Astrazeneca tar över och sköter de tidiga kliniska studierna. Senare faser av den kliniska utvecklingen kommer att finansieras av båda parter.

Kommersialiseringen utanför USA kommer att skötas av Astrazeneca men Moderna kommer att erhålla royaltyutbetalningar baserade på försäljningen. På den amerikanska marknaden har bolagen ett avtal där vinsterna delas lika.

Det andra avtalet har tecknats med amerikanska Incyte Corporation. Det avser INCB39110; Incytes hämmare mot enzymet Janus-associated kinase 1, JAK 1, från början känt som Just another kinase 1.

Enligt avtalet ska Incyte genomföra en klinisk fas I/II-studie för att utvärdera INCB39110 som behandling av patienter med EGFR-muterad icke småcellig lungcancer. Behandlingen ska kombineras med Tagrisso, osimertinib, Astrazenecas hämmare av receptorn EGFR.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063