23948sdkhjf

Prisar alzheimerforskare

KI-professorn Miia Kivipelto tilldelas Alzheimerfondens stora forskningspris.
Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet, KI, har tilldelats Alzheimerfondens stora forskningspris. Utmärkelsen får hon för sin forskning kring riskfaktorer för demens och preventiva åtgärder i form av kosthållning och fysisk aktivitet för att förebygga uppkomsten av sådana tillstånd.

Miia Kivipelto ligger bland annat bakom Finger-studien – Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability – världens hittills största studie av multifaktoriella livsstilsinterventioner, som publicerades i tidskriften The Lancet förra året. Resultaten från studien visar bland annat att många olika faktorer ligger bakom uppkomsten av demenssjukdomar som alzheimer, samt att livsstilsförändringar både kan försena insjuknandet och minska risken att drabbas av minnesstörningar med nästan 30 procent.

Genom utmärkelsen tilldelas Miia Kivipelto 2,5 miljoner kronor till sin forskning.

- Jag är mycket glad över det här priset. Det innebär att vi snabbare kan gå från forskning till implementering. Förhoppningsvis kan vi redan i år gå ut med konkreta råd och riktlinjer för hur man genom särskild kosthållning och ökad fysisk aktivitet kan förebygga risken att drabbas av minnesstörningar, säger Miia Kivipelto i ett pressmeddelande.

- Jag är optimistisk inför framtiden. Resultatet av våra studier visar att vi faktiskt själva kan göra något för att förebygga eller minska risken att drabbas av alzheimer, tillägger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095