23948sdkhjf

Fler nya substanser

40 procent av de läkemedel som rekommenderades för godkännande av EMA år 2015 har en ny aktiv substans.
93 nya läkemedel rekommenderades för godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förra året. Det kan jämföras med 82 år 2014. Då slog myndigheten rekord i antal godkända läkemedel mot sällsynta sjukdomar . Antalet var 17, vilket motsvarar 20 procent av alla godkännanden. År 2015 var siffran 18 vilket innebär att myndigheten återigen slog sitt rekord, med en hårsmån.

39 av de 93 rekommenderade läkemedlen år 2015, motsvarande ungefär 40 procent, har en aktiv substans som är ny för marknaden. Av dem är en tredjedel inriktade mot behandling av cancer. Ett av dessa läkemedel är Astrazenecas Tagrisso, osimertinib, som fick sin rekommendation i december. Ett annat exempel är nivolumab från Bristol-Myers Squibb. Det hamnade högst upp i en lista över förväntade blockbusters i nyhetsbyrån Thomson Reuters årliga rapport Drugs to Watch år 2015.

En annan av de nya substanserna är Elocta från specialistläkemedelsbolaget Sobi, som fick sin rekommendation i slutet av september . Elocta innehåller koagulationsfaktor VIII och Fc fusion protein och används som behandling mot blodsjukdomen hemofili A.
Rekommenderade godkännanden av EMA 2011-2015:


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063