23948sdkhjf

Breddar indikationen

Dignitanas kylsystem får godkänt för användning vid fler stadier av bröstcancer än väntat.
Att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA öppnar upp för att First North-handlade Dignitanas produkt Dignicap kan användas av kvinnor med bröstcancer i USA oavsett stadium ser bolaget som ett bredare godkännande och med större potential än väntat.

- Fler kvinnor med bröstcancer än vad vi förväntat oss kan ta del av vår behandling. Dessutom kommer efterfrågan av vårt skalpkylningssystem att öka med detta besked då kvinnor med mer avancerad bröstcancer ofta genomgår fler kemoterapibehandlingar än kvinnorna i studien som hade lokaliserad sjukdom, stadium I-II, säger vd Jan Richardsson i ett pressmeddelande.

Bolaget framhåller att stadium I och II beskriver en tumör som främst växer lokalt medan stadium III beskriver en tumör med en omfattande spridning till lymfkörtlarna i armhålan och stadium IV beskriver en tumör som spridit sig till andra delar av kroppen.

- Cancerstadium ligger till grund för behandlingen som skall sättas in. Kvinnor med bröstcancer av tumörstadium I-II erhåller oftast kemoterapi "för säkerhets skull", en så kallad adjuvant behandling, medan kvinnor med stadium III-IV i regel behöver mer avancerad cytostatikabehandling under flera cykler, står det vidare i pressmeddelandet.

Dignicap är ett kylsystem som kopplas till en kylmössa och som används för att sänka skalptemperaturen på patienter som behandlas med cellgifter. Syftet är att motverka håravfall, vilket är en vanlig biverkning av cellgiftsbehandlingar. Dignicap fick godkänt på den amerikanska marknaden i december 2015.

Läs mer om Dignitana.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063