23948sdkhjf

Immunovia i nytt samarbete

Tecknar avtal med andra centret inför en klinisk studie med sitt diagnostiska test för pankreascancer.
Det svenska diagnostikbolaget Immunovia har inlett ett samarbete med brittiska University of Liverpool. Det gäller en prospektiv, framåtblickande, klinisk studie där bolagets test Immray Pancan-d ska utredas som en diagnostikmetod för att identifiera cancer i bukspottskörteln, pankreascancer. Studien ska sträcka sig över tre år och kommer att bedrivas vid olika centra i både USA och Europa.

Enheten Pancreatic Biomedical Research på National Institute for Health Research, som är baserad vid universitetssjukhuset Royal Liverpool University Hospital, är den första sajten i Europa som deltar i studien.

- Detta ledande brittiska center kommer att spela en nyckelroll i studien genom att bidra med sin breda kunskap och genom tillgången till Europas största register av personer med en genetiskt förhöjd risk för pankreascancer: The European Registry of Hereditary Pancreatitis and Familial Pancreatic Cancer, Europac, säger Immunovias vd Mats Grahn i ett pressmeddelande.

Det första centret att ingå avtal med Immunovia om att delta i studien var amerikanska Knight Cancer Institute vid Oregon Health and Sciences University, Portland. En tredje sajt ska meddelas inom kort, enligt ett pressmeddelande.

Immray Pancan-d består av ett chip med utvalda antikroppar som binder till ett mönster av sjukdomsspecifika proteiner. Inledningsvis har bolaget valt att rikta in testet mot den svårdiagnosticerade cancerformen pankreascancer. Immray Pancan-d kan upptäcka sjukdomen i alla stadier. I de tidigare stadierna, I och II, kan tumörerna opereras bort vilket ger testet potential att öka pankreascancerpatienternas femåriga överlevnad från 4-6 procent till 50-60 procent.

Immunovias affärsidé bygger på forskning av professor Carl Borrebaeck, som också är bolagets grundare, och hans forskarlag vid Lunds universitet. Immunovia tog klivet in på börslistan Nasdaq First North den 1 december.
Läs också:
Immunovia satsar först på USA
Med en ny antikroppsbaserad diagnostik ska det Lundabaserade forskningsbolaget Immunovia lägga den amerikanska marknaden för sina fötter. Första steget är lanseringen av ett test för pankreascancer.

Läs mer om Immunovia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069