23948sdkhjf

Satsar på idrottsmedicin

”Målet är att utreda om vårt kylsystem går att implementera i idrottsfall”, säger Martin Waleij, vd på Braincool, om bolagets nya studie.
I samarbete med Malmö Redhawks och ett annat ishockeylag ska medtechbolaget Braincool testa sitt portabla, medicintekniska kylsystem Polarcap på spelare med misstänkt hjärnskakning.

Polarcap System kyler selektivt ner hjärnan genom att sänka temperaturen runt skalp och nacke. För varje grad som hjärnan kyls ner så minskar dess metabolism med cirka sex procent. Det minskar behovet av syre och glukos, vilket i sin tur motverkar risken för celldöd samt ansamling av vätska i hjärnan, cerebralt ödem.

I studien ska Polarcap användas på spelare med misstänkt hjärnskakning.

- Vid en befarad skada ska spelarens hjärna kylas ner i upp till tre timmar, säger Braincools vd Martin Waleij.

Förhoppningen med behandlingen är att minska skadorna på hjärnan. Braincool har sedan tidigare data från klinisk miljö, där bolaget har visat att den portabla produkten Polarcap system kan sänka hjärnans temperatur med en grad.

- Vi har däremot ingen erfarenhet av hjärnskador vid idrott. Vid ishockey och andra sporter ligger kroppstemperaturen högre än annars, vilket ökar risken för skador även vid mindre smällar. Ett av våra mål är att se hur mycket vi kan sänka temperaturen hos spelarna och på så vis utreda om vårt kylsystem går att implementera i idrottsfall, säger Martin Waleij.

I studien ingår två ishockeylag, där det ena ska behandlas med Polarcap vid misstänkt hjärnskakning och det andra är en kontrollgrupp.

- De spelare som behandlas kommer att följas upp med frågeformulär med uppföljning av symtom enligt en allmänt vedertagen metod för hjärnskakning där bland annat frågor om syn och motorik ingår. Dessutom ska vi mäta två biomarkörer på hjärnskada, säger Martin Waleij.

Ett etiskt godkännande för studien kom i december. Hur många patienter som ska ingå totalt och hur lång tid den kommer att pågå är inte förutbestämt.

Studien drivs av Braincool, vars nystartade dotterbolag inom idrottsmedicin ska driva satsningen på området framgent.

Läs mer om Braincool.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063