23948sdkhjf

Föreslås till Cellavivas styrelse

Diamyd Medicals vd Anders Essen-Möller föreslås bli ny styrelseordförande för biobanken Cellaviva.
Cellaviva, där Diamyd är den största ägaren, är en biobank för navelsträngsblod. I september lanserade bolaget sin första tjänst, där föräldrar erbjuds insamling och förvaring av stamceller från navelsträngsblodet från sina nyfödda barn.

Cellaviva ska inte bedriva någon egen forskning men framöver planeras en tjänst där även mesenkymala stamceller från den vävnad i navelsträngen som kallas Whartons Jelly kommer att samlas in, med möjlighet för föräldrarna att välja att donera en del till forskning. Parallellt med detta kommer en forskningsbank att etableras där forskare kostnadsfritt ska kunna få tillgång till mesenkymala stamceller.

Diamyd Medical utvecklar det terapeutiska vaccinet Diamyd mot typ 1-diabetes. Bolagets förhoppning är att de stamceller som biobanken ska förse forskare med ska ge upphov till nya metoder för att få igång insulinproduktionen hos patienter med diabetes.

- Navelsträngen innehåller stamceller som kan differentieras till ett flertal av kroppens olika celler. Denna teknik är ett av de snabbast växande medicinska forskningsområdena just nu och Diamyd Medicals engagemang är betingat av ett intresse för regenerativ medicin och då framförallt inom typ 1-diabetes. Många andra, och kanske mera näraliggande tillämpningar kan bli aktuella, och transplantation av autologa stamceller kan i framtiden bli ett behandlingsalternativ i flera olika situationer, säger Anders Essen-Möller, vd för Diamyd Medical, i ett pressmeddelande.

- Jag ser med intresse fram mot att få möjligheten att påverka denna utveckling och kommer personligen att framförallt intressera mig för Cellavivas forskningsbank som nu är under uppbyggnad och till vilken det blir möjligt att donera stamceller från navelsträng, tillägger han.

Valet av ordförande kommer att äga rum vid Cellavivas årsstämma den 18 februari.

Läs mer om Cellaviva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078