23948sdkhjf

Satsar på tidig forskning

Tillsammans med tre universitet skapar Astrazeneca, GSK och Johnson and Johnson en fond för utveckling av prekliniska projekt.
Med förhoppningen att få fram fler lovande läkemedelskandidater Astrazeneca, Johnson and Johnson och Glaxosmithkline, GSK, startat upp en fond för finansiering av preklinisk forskning tillsammans med de tre brittiska universiteten Imperial College London, University College London och University of Cambridge.

Läkemedelsjättarna går in med tio miljoner pund vardera fördelat över en sexårsperiod, medan universiteten bidrar med 3,3 miljoner pund. Summorna motsvarar drygt 120 respektive 40 miljoner kronor. Pengarna uppgår inledningsvis till totalt cirka 40 miljoner pund, motsvarande 485 miljoner kronor.

Den nya fonden kallas Apollo Therapeutics Fund. Alla beslut om dess investeringar kommer att fattas av en kommitté med representanter från de sex samarbetspartner som ligger bakom fonden. Kommittén kallas Apollo Therapeutics Investment Committee, AIC. Dess ordförande är doktor Ian Tomlinson, före detta Senior Vice President för global affärsutveckling och utveckling av bioläkemedel på GSK samt grundare och vd för Domantis Limited.

Kommittén kommer att få rådgivning från ett team av före detta industriforskare som är anställda av Apollo. De ska välja ut lovande prekliniska projekt vid de tre universiteten samt hjälpa dem med sitt utvecklingsarbete. Det kan röra sig om utveckling av allt från proteiner, peptider och antikroppar till småmolekyler och cell- och genterapier.

De tre läkemedelsbolagen får första tjing på projekten genom en intern budgivning. Resterande projekt kan utlicensieras.

- Det här är första gången som tre globala läkemedelsföretag och tre av världens tio bästa universitet har gått samman och bildat en fond av detta slag. Apollo är en extra källa till tidig finansiering som gör det möjligt för fler läkemedelsprojekt från de tre universiteten att nå sin fulla potential. Ett aktivt deltagande från industrin kommer också att innebära att projekten i ett tidigt stadium kommer att formas för att optimera deras lämplighet för vidareutveckling, säger Ian Tomlinson i ett pressmeddelande.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078