23948sdkhjf

Satsar på läkemedel

Nytt avtal banar väg till läkemedelsmarknaden för Senzagens djurfria allergitest.
Analysbolaget Senzagen har tecknat avtal med ett stort internationellt läkemedelsbolag vilket öppnar läkemedelsmarknaden för lundabolagets djurfria allergitest. Testet kallas Gard, Genomic Allergen Rapid Detection, och har tidigare främst använts inom kosmetikabranschen för att upptäcka potentiella allergener i produkter. Nu ska det för första gången användas för genomtester av blivande läkemedelssubstanser i tidig fas.

- Samarbeten med läkemedelsföretag har sedan starten varit ett viktigt mål för Senzagen. Vi ser en stor potential på denna marknad, säger Anki Malmborg Hager, vd Senzagen i ett pressmeddelande.

Gard baseras på genomteknologi och utförs in vitro . Genomtester kan ske i en mycket tidig fas i läkemedelsutvecklingen, vilket bidrar till att läkemedelsbolag snabbare kan ta fram säkrare läkemedel till en lägre kostnad. Testet analyserar 200 respektive 389 markörer beroende på test istället för 1-2 markörer, vilket ger hög tillförlitlighet jämfört med tester på möss. Det mäter dessutom potensen av en substans, det vill säga i hur hög grad den orsakar allergi.

Senzagen bygger på forskning från institutionen för Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. Bolaget har totalt 10 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078