23948sdkhjf

EU-pengar till CLS

Lundabaserade CLS får 20 miljoner kronor av EUs forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, för kliniska studier inom bukspottskörtel- och bröstcancer.

Clinical Laserthermia Systems, CLS har fått ansökan om projektanslag på 20 miljoner kronor godkänd av EUs Horizon 2020, för kliniska studier inom bukspottskörtel- och bröstcancer.

CLS utvecklar och marknadsför en terapi för behandling av solida cancertumörer. Produkten baseras på immunstimulerande interstitiell lasertermoterapi, imILT, som är en poliklinisk värmeinducerad cancerimmunoterapi för behandling av de flesta typer av solida cancertumörer.

CLS har nu fått en ansökan om projektanslag på 2,1 miljoner euro, cirka 20 miljoner kronor, godkänd av EUs ramprogram för forskning och innovation Horizon 2020. CLS EU-ansökan avser validering av bolagets behandlingsmetod imILT gällande säkerhet och genomförande. Detta kommer att ske genom tre kliniska studier, varav två inom bukspottskörtelcancer och en inom bröstcancer. Sammantaget kommer cirka 30 patienter att ingå i studierna.

Studierna kommer att ske i samarbete med sjukhusen i Marseille i Frankrike, i Porto i Portugal samt i Nottingham i Storbritannien – sjukhus som CLS redan har en etablerad relation med.

- Vi räknar med att patientrekryteringen kommer att påbörjas under nästa kvartal. De etiska godkännandena är klara för två av studierna och för den tredje studien, i Porto, återstår bara viss administration, säger Lars-Erik Eriksson, vd CLS.

Horisont 2020 är det största forsknings- och innovationsprogram någonsin i EU med nästan 80 miljarder euro tillgängliga över 7 år, 2014 till 2020.

- Vi är mycket glada över att ha fått detta Horizon 2020-anslag beviljat. Det är en stor summa pengar som nu satsas på validering av imILT. Anslaget ger oss möjlighet att verkligen fokusera på detta och genomföra denna viktiga typ av studie.

- Anslaget ger oss ökade resurser för att introducera imILT på marknaden och kunna erbjuda vår metod som ett alternativ inom cancerbehandling, säger Lars-Erik Eriksson.

Lundabaserade CLS handlas på Aktietorget.

Läs även: CLS startar nya studier

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094