23948sdkhjf

Hon tar över på Nobelkommittén

KI-forskaren Anna Wedell är ny ordförande för Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.

Anna Wedell har utsetts av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, KI, till ny ordförande för Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Hon tar över rollen efter Thomas Perlmann, professor i molekylär utvecklingsbiologi vid KI, som tillträdde vid årsskiftet. Han blir nu istället sekreterare för både Nobelförsamlingen och kommittén, en roll som han tar över efter Urban Lendahl.

Sedan år 2004

är Anna Wedell professor i medicinsk genetik vid Karolinska Institutet. Där är hon forskarledare för gruppen Medfödda endokrina och metabola sjukdomar.

Anna Wedell har suttit i Nobelförsamlingen sedan år 2010. Mellan åren 2011-2012 var hon adjungerad medlem i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, där hon blev en fast ledamot år 2013.

I slutet av februari valdes Anna Wedell in som ny ledamot i klassen för medicinska vetenskaper vid Kungliga vetenskapsakademien, KVA.

Fram till nu var Anna Wedell vice ordförande i Nobelkommittén, en roll som nu axlas av Ole Kiehn, professor i neurovetenskap vid KI.

Läs också:

Kända och okända Nobelpris
Med årets pristagare inräknat är det 900 personer som tilldelats Nobelpriset. En handfull är kända för allmänheten men desto fler upptäckter gör nytta och påverkar oss varje dag. Men vilka är de största, för allmänheten okända, upptäckterna och finns det några priser som helst inte borde ha delats ut?

Förra årets Nobelpris i fysiologi eller medicin:

Prisar behandlingar mot parasiter
Tre forskare tilldelas årets upplaga av Nobelpriset i fysiologi eller medicin för forskning på nya behandlingar mot parasitsjukdomar, som malaria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079