23948sdkhjf

Probi förvärvar Nutraceutix

Probiotikabolaget förvärvar Nutraceutix och ökar sin närvaro i Nordamerika samt offentliggör företrädesrättsemission om cirka 600 miljoner kronor.

Lundabaserade Probi är ett svenskt börsnoterat bioteknikföretag som utvecklar effektiv och väldokumenterad probiotika. Nu offentliggörs att bolaget förvärvat det amerikanska bolaget Nutraceutix. Köpeskillingen uppgår till 105 miljoner USA-dollar, motsvarande cirka 873 miljoner kronor.

Nutraceutix är en

ledande amerikansk tillverkare och leverantör av probiotika med en nettoomsättning på cirka 34 miljoner USA-dollar (290 miljoner kronor).

Den nordamerikanska marknaden är den största och snabbast växande marknaden för probiotiska kosttillskott i världen. Genom förvärvet kommer bolaget att öka sin marknadsandel på den nordamerikanska marknaden mer än trefaldigt, tillföra nya teknologier, tillverkningskompetens och kunder, samt skapa en stark plattform för ytterligare framtida förvärv.

- Jag är fantastiskt nöjd med detta transformerande förvärv. Nutraceutix och Probi passar perfekt ihop. Bolagen har kompletterande affärsmodeller och har få gemensamma kunder samt delar starka entreprenörsvärden. Förvärvet skapar en stark plattform för att fortsätta tillväxten i USA och på den globala marknaden, säger Peter Nählstedt, vd för Probi i en kommentar.

Tillsammans kommer bolagen att ha cirka 180 anställda. Probis ledning bedömer att det inte kommer ske några väsentliga förändringar i personalstyrkan till följd av förvärvet.

Styrelsen för Probi föreslår en företrädesemission om cirka 600 miljoner kronor. Nettolikviden från företrädesrättsemissionen kommer i första hand att användas till att återbetala bryggfinansiering samt för att ytterligare stödja framtida finansiell flexibilitet. Företrädesrättsemissionen förväntas genomföras under andra halvåret 2016.

Det sammanslagna bolaget kommer att behålla Probis nuvarande namn och börsnotering och fortsätta marknadsföra respektive bolags varumärke. Huvudkontoret kommer att vara i Lund, Sverige. Den huvudsakliga tillverkningen kommer att ske i USA medan forskning och utveckling och global marknadsföring kommer att vara baserad i Lund.
Läs även:
Avtalar med Ipsen
Probi tecknar nytt avtal gällande licensiering och distribution av probiotisk bakteriestam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11