23948sdkhjf

Sanionas kokainstudie inledd

Bioteknikföretagets samarbetspartner TRC har påbörjat rekrytering till studien om kokainberoende.

Studien utförs i samarbete med University of Pennsylvania Treatment Research Center, TRC, som har påbörjat rekryteringen av patienter för medverkan i klinisk fas 2a-studie.

Det är Sanionas

substans, NS2359, för behandling av kokainberoende som ska testas. Studiens huvudsyfte är att ta reda på om åtta veckors behandling med NS2359 leder till avhållsamhet från missbruk hos patienterna, vilket lovande resultat från tidigare prekliniska och kliniska tester tyder på. I prekliniska studier har substansen visat tydlig effekt mot kokainbegär hos kokainberoende gnagare och apor. Prekliniska studier har visat att NS2359 minskar kokain självintag hos Rhesusapor och ersätter kokain för både råtta och apa i ett läkemedelssärskiljningstest.

Dessutom vill man i fas 2a-studien se om det går att minska kokainbegäret, minska abstinensbesvär, minska alkoholkonsumtion och rökning. Målet med studien är att skapa det första läkemedlet i världen för behandling av kokainmissbruk.

NS2359 är en trippel återupptagshämmare som blockerar återupptaget av dopamin, noradrenalin och serotonin på ett liknande sätt som kokain. Substansen upplöses emellertid långsamt från dessa tre transportörer och har en lång halveringstid, upp till 10 dagar, vilket gör frekvent dosering onödig.

- Vi tycker att det är mycket spännande med uppstarten av denna viktiga fas 2a-studie. TRC är idag världsledande inom kliniska prövningar av narkotikamissbruk. De två ansvariga forskarna är ledande inom beroendeforskning. Dr Berrettini är en internationellt erkänd expert inom missbruksgenetik och Dr Kampman är en högt respekterad forskare som bedriver kliniska studier av kokainberoende. TRC har säkrat finansiering för att starta denna försöksstudie, vilket visar deras engagemang och att de tror på konceptet, säger Jörgen Drejer, vd för Saniona i en kommentar.

Den dubbelblinda, placebokontrollerade studien omfattar totalt upp till 80 patienter, varav hälften kommer att få NS2359 och hälften kommer att få placebo under totalt 8 veckor. Alla patienter kommer att erbjudas individuell terapi, en gång per vecka, i samband med försöket.

Läs även:
Saniona till First North Premier
I maj tog Bioteknikföretaget klivet in på Nasdaq First North Premier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109