23948sdkhjf

Vill fördubbla satsningarna på life science

Både politiker och allmänhet tycker att medlen till medicinsk forskning bör ökas ordentligt, enligt ny undersökning.
För varje krona som går till svensk sjukvård tilldelas medicinsk forskning två öre. Enligt en ny Sifo-undersökning, som beställts av stiftelsen Forska Sverige, tycker åtta av tio svenskar att de offentliga satsningarna borde fördubblas till fyra öre per krona. En parallellt genomförd Forska Sverige-undersökning visar att sju av tio landstingspolitiker håller med.

Enkätundersökningen visar vidare att 96 procent av Sveriges landstingspolitiker tycker att det är viktigt att Sverige är världsledande inom medicinsk forskning. Motsvarande siffra bland de politiker som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnderna är 98 procent och hos allmänheten 86.

De viktigaste anledningarna som lyfts fram till att Sverige bör ha en världsledande status är att det behövs nya mediciner och behandlingar, att man vill förbättra landets hälso- och sjukvårdssystem samt hälsan för Sveriges befolkning och för att skapa ekonomisk tillväxt och jobb. Sju av tio svenskar och åtta av tio politiker tror dessutom att forskning för förbättrad hälsa är en del av lösningen när det gäller utmaningen med stigande hälso- och sjukvårdskostnader.

– Det finns ett stort politiskt och folkligt stöd för att öka satsningarna på medicinsk forskning. Höstens proposition för forskning, högre utbildning och innovation är på tio år och vi borde kunna förvänta oss en kraftfull stärkning av resurserna på sikt, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs mer:
Neråt för svensk life science-forskning
Både privat och statlig finansiering av svensk forskning och utveckling inom medicinområdet minskar, enligt en ny rapport från Forska Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078