23948sdkhjf

De är årets nordiska stjärnor

Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

Idag torsdag avslutas det två dagar långa mötet Nordic Life Science Days. I slutet av dagen ägde den årliga prisutdelningen Nordic Stars Awards rum. Där tilldelas tre nordiska bolag ett pris för sin innovativa och entreprenöriella verksamhet.

Årets pristagare:

Eurocine Vaccines

, ett bolag i Karolinska Institutet Science Park. Eurocine utvecklar en ny typ av vaccin mot influensa som snart ska gå in i kliniska studier. Vaccinet är nasalt och riktas främst till barn under två år.

- Vår strategi är att använda samma administreringsväg för vårt vaccin som sjukdomen tar, vilket vi tror kommer att ge bäst effekt. Vi riktar också in oss mot de mest känsliga barnen med störst behov, sade Hans Arwidsson, vd.

Aura Biopharm är baserat i Oslo och utvecklar en behandling mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom. Bolaget är virtuellt och drivs av ett internationellt team av bland annat forskare och experter.

- Vår substans är en genombrottsbehandling. Det finns inget annat läkemedel på marknaden och inte heller något i pipeline, sade Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm.

Finska Ocuspecto säljer ett egenutvecklat medicintekniskt instrument för att undersöka hur synintryck hanteras hela vägen från att det tas upp av ögat till att det tolkas i hjärnan. Instrumentet är kopplat till molnet och kan användas för att förutse och diagnosticera olika sjukdomar i ögat såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration, samt för att följa upp behandlingen av dessa.

- Vårt system används redan på många sjukhus. Det kan bland annat användas för att screena patienter och följa upp utvecklingen av deras sjukdom, sade Tapio Mäntysalo, vd.

Nordic Life Science Days , som gick av stapeln för fjärde året i rad har pågått i två dagar på Stockholm Waterfront Congress Centre. Mässan har besökts av 1 070 delegater från drygt 680 företag från 36 länder.

Nästa år kommer NLS Days att hållas för första gången i Malmö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062