23948sdkhjf

Prisas för forskning om blodstamceller

Lundaforskaren David Bryder tilldelas Tobias Priset 2016 på 10,1 miljoner kronor för sina upptäckter om blodstamceller.

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat att tilldela Tobias Priset 2016, på 10,1 miljoner kronor, till David Bryder, forskargruppchef och universitetslektor på avdelningen för molekylär hematologi vid Lunds universitet. Pengarna delas upp i årliga forskningsanslag om två miljoner kronor per år i fem år samt ett personligt pris om 100 000 kronor.

Motiveringen lyder:

”för hans banbrytande forskningsinsatser avseende blodcellnybildning, faktorer som reglerar blodstamcellers mognadsprocess, och blodstamcellers åldrande, vilka har stor betydelse för resultaten vid stamcellstransplantation”.

David Bryder doktorerade

vid Lunds universitet 2003 och gjorde sin postdoktjänst vid Stanford University, USA. Genom sin forskning har han, med hjälp av ”streckkodsmärkta” celler, lyckats kartlägga hur blodstamceller mognar och vilka faktorer som styr bildningen av olika celler. Han har dessutom kartlagt egenskaper hos blodstamceller som förändras vid åldrande, ett fält där han är bland de internationellt ledande.

- David Bryders grundforskning bedöms ha stor betydelse för förståelsen av hur enskilda stamceller bibehålls och utvecklas, en kunskap som sannolikt kommer att bidra till att förbättra metoderna för stamcellstransplantationer, kommenterar Klas Kärre, sakkunnig och medlem i priskommittén, i ett pressmeddelande.

Tobias Priset delas ut av Tobias Stiftelsen, som startades 1991 med syfte att stödja forskningen rörande benmärgstransplantation och sjukdomar som kan behandlas med den metoden. Hittills har över 100 miljoner kronor anslagits till olika forskningsprojekt.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109