23948sdkhjf

Dubbelt så mycket pengar till forskning

Både allmänhet och politiker vill dubbla satsningarna på medicinsk forskning. Det visar en Sifo-undersökning som stiftelsen Forska Sverige låtit genomföra.
En ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av stiftelsen Forska Sverige visar att 8 av 10 svenskar oroar sig för att de själva, eller en nära anhörig ska drabbas av obotlig sjukdom. Samtidigt litar allt färre på vårdens omhändertagande och kvaliteten i svensk sjukvård.

För varje krona som används till sjukvård går idag bara två öre till medicinsk forskning. Nästan hälften av de tillfrågade tror att det är mer. Mätningen visar också att 84 procent av allmänheten och 74 procent av landstingspolitikerna vill att investeringarna i medicinsk forskning på sikt ska fördubblas.

- Den medicinska forskningen är en förutsättning för en vård av hög kvalitet och för att kunna möta utmaningen med ökad ohälsa och ökande vårdkostnader. Det, i kombination med det breda folkliga stödet, gör att vi bör kunna förvänta oss en kraftig ökning av investeringarna i medicinsk forskning i kommande forskningsproposition, säger Göran Hägglund, tidigare socialminister och styrelseledamot i Forska Sverige i en kommentar.

Utöver utveckling av nya behandlingar, bättre vårdsystem och ökad hälsa, så uppger de tillfrågade att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation i medicinsk forskning för att skapa ekonomisk tillväxt och jobb.

- Den internationella konkurrensen inom forskning blir allt hårdare och Sverige behöver agera därefter för att kunna behålla och öka de värden som medicinsk forskning och innovation skapar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.

Opinionsundersökningen utfördes av Sifo, på uppdrag av Forska Sverige, genom 1 000 online-intervjuer med allmänheten, 18 år och uppåt. I enkätundersökningen till politiker tillfrågades 2 387 personer i landstingsfullmäktige samt personer i hälso- och sjukvårdsrelaterade nämnder. 716 svarade vilket ger en svarsfrekvens på 30 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063