23948sdkhjf

Diamyd stärker kompetensen

Daniel Furst och Michael Alvarsson tar plats i bolagets vetenskapliga råd när Diamyd breddar verksamheten mot diabetes typ 2 och reumatoid artrit.

I september meddelade Diamyd Medical att bolaget planerade att tillverka ett eget läkemedel baserat på neurotransmittorn GABA. Idag påbörjades produktionen, som utförs i samarbete med en leverantör av GMP-produktion. Inom kort ska dessutom prekliniska studier inledas för att identifiera rätt dos och formulering.

Genom att påbörja

tillverkning av GABA breddar Diamyd sitt fokus från endast typ 1-diabetes till att även täcka diabetes typ 2 och reumatoid artrit. För att ytterligare stärka sin kompetens inom dessa sjukdomsområden har bolaget dessutom valt att utöka sitt vetenskapliga och medicinska råd med två experter: professor Daniel Furst och Michael Alvarsson, docent samt klinikchef på Karolinska universitetssjukhuset.

Daniel Furst är professor vid University of California, Los Angeles (UCLA) och reumatolog. Sin forskning har han fokuserat kring klinisk farmakologi av anti-reumatiska läkemedel samt patofysiologi och behandling av systemisk skleros. Hans arbete har lett till drygt 800 publicerade artiklar och 15 böcker, inklusive 430 vetenskapliga publikationer.

Michael Alvarsson är överläkare och klinikchef på Kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska universitetssjukhuset samt docent vid Karolinska Institutet, där han forskar på diabetes vid Institutionen för Molekylär medicin och kirurgi. Han har erfarenhet av kliniska studier inom typ 2-diabetes, som huvudprövare för ett stort antal multinationella kliniska studier.

Diamyd Medical utvecklar vaccinet Diamyd mot typ 1-diabetes. Det testas för tillfället bland annat i den kliniska studien Diagnode-1. Den aktiva substansen i Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla tolerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

Läs även:
Ledamot i Diamyd avgår efter insiderhandel
Fredrik Åhlander begär utträde ur bolagets styrelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094