23948sdkhjf

Utreder prissättning av läkemedel

Toivo Heinsoo är regeringens nya utredare som ska se över det 15 år gamla systemet för prissättning av läkemedel.
Under torsdagen beslutade regeringen att tillsätta en utredning för att se över systemet för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel. Det är första gången som dagens system – som är 15 år gammalt – får en grundlig översyn.

- Läkemedel är en central del av en modern sjukvård. Vi måste säkerställa att våra system för finansiering och prissättning bidrar till att patienter kan få tillgång till effektiva läkemedel till en rimlig kostnad för samhället, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Toivo Heinsoo , tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, har fått uppdraget att leda utredningen. Han ska delredovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2017 och slutredovisningen ska ske senast den 1 december 2018.

Målet är att kunna ta fram ett system som möjliggör en samhällsekonomiskt effektiv användning av läkemedel på lång sikt. Utredningen ska eftersträva en tydlig ansvarsfördelning mellan stat och landsting, förutsägbara processer för berörda aktörer och en jämlik och patientcentrerad vård. Målsättningen är även att skapa goda förutsättningar för forskning och innovation inom området.

I samband med beslutet om att genomföra utredningen fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att se över hur regelverket för läkemedelsförsörjningen tillämpas utifrån dagens hälso- och sjukvård. Detta uppdrag ska redovisas senast 30 april nästa år.

Läs även:
”Vi ska beakta sällsyntheten”
Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, berättar mer om hur myndigheten ska bedöma prissättningen av särläkemedel i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078