23948sdkhjf

Smuggling för miljarder

Läkemedel för 200 miljarder dollar - så stort är värdet på förfalskningsmarknaden visar en ny undersökning.

Förfalskningsmarknadens ekonomiska inverkan på den globala ekonomin och arbetsmarknaden är stor visar en ny undersökning. Bara i Sverige uppskattas förfalskade varor på nätet kosta 5,5 miljarder kronor per år och leda till 2 000 förlorade arbetstillfällen. Detta visar en ny undersökning gjord av NetNames, som tillhör det internationella företaget Corporation service Company som är specialister inom varumärkesskydd online.

I samarbete med

Centre for Economic and Business Research, CEBR, avslöjar nu NetNames i rapporten The risks of the online counterfeiting economy att medlemsländerna i EU förlorar upp till 167 miljarder euro årligen på grund av förfalskade varor. Bara i Sverige uppskattas det kosta 5,5 miljarder kronor per år.

De största marknaderna för förfalskade produkter är läkemedel (200 miljarder dollar), elektronik (169 miljarder dollar) och livsmedel (49 miljarder dollar).

- Även om vi vet att förfalskningar är en globalt växande fråga, så visar denna rapport tydligt på vilka chockerande ekonomiska effekter den har på marknader över hela världen. Förfalskningar är inte bara en ekonomisk fråga, utan också en hälso- och samhällsfråga med farliga förfalskade varor som hotar konsumenternas hälsa, såväl som sambandet mellan förfalskning och organiserad brottslighet, säger Stuart Fuller, Director of Commercial Operations på Netnames.

Förfalskningsmarknaden har växt sig större i takt med den ökade världshandeln. Den ökande volymen av import och export i många länder gör det svårt för myndigheterna att kontrollera och upptäcka transporter med förfalskade varor. Samtidigt har den ökade handeln också gjort det möjligt för förfalskare att utveckla komplexa distributionsnätverk som på olika sätt kan dölja ursprunget och förhindra spårning av varor.

Företag vars produkter förfalskas förlorar i försäljning till följd av att konsumenterna, ofta omedvetet, köper förfalskade varor. Som ett resultat, förlorar länderna skatteintäkter. Dessutom försvinner upp till 2,5 miljoner arbetstillfällen över hela världen varav 2 000 i Sverige.

- Dessa resultat måste bli ytterligare ett motiv för globala varumärken och tillsynsorgan att arbeta i samverkan för att besegra denna typ av olaglig verksamhet och skydda innovation och konkurrens mellan företag, säger Stuart Fuller.

Läs även:
Miljonbeslag av tabletter när webbsidor stängs ner
Över 11 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 4 900 webbsidor har stängts. I Sverige har över åttio webbsidor anmälts – detta är facit efter årets operation Pangea.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078