23948sdkhjf

Forskningsrelation mellan MSD och Karolinska Institutet

Det blev fest i dagarna två för det nya samarbetet mellan MSD och Karolinska Institutet. Tårtkalas på kontoret i Hagastaden, middag och sedan mottagning på amerikanska ambassadörens residens i Stockholm.
Det blev fest i dagarna två för det nya samarbetet mellan MSD och Karolinska Institutet. Tårtkalas på kontoret i Hagastaden, middag och sedan mottagning på amerikanska ambassadörens residens i Stockholm.

– Det här är en bra början på ett av många partnerskap, sa Martin Ingvar från Karolinska Institutet.

I går morse tog affärsattaché David Lindwall emot i det amerikanska ambassadresidenset. Det bjöds på frukostbuffé och kort introduktion om det nya samarbetet. Sedan var det fritt fram att ställa frågor. Från Life Science Sweden undrade vi ett par saker, bland annat denna fråga:

Var är slutmålet med samarbetet, får vi se ett MSD-sjukhus i Sverige?

– Nej, det tror jag inte, svarade Susan Shiff , global chef för utfallsforskning inom MSD, och skrattade. Det är är ett forskningssamarbete med löfte om utbyte för bättre behandlingar, men det är medvetet öppet formulerat hur det ska se ut. Det finns inget nedskrivet slutmål, inga tio punkter som ska vara avklarade på fem år eller liknande.

Exakt vad som ska göras är alltså inte beslutat ännu, men meningen är att forskning kring nya och förbättrade behandlingar ska göras i större utsträckning tillsammans. Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet, nämnde att samarbetet ska öppna upp möjligheten till kliniska prövningar. Fokus ska ligga på så kallade “patientnära utfallsforskning”.

Samarbetet sträcker sig över fem år och kommer att belasta företagets budget med en miljon dollar, cirka 9 miljoner kronor.

– Om det inte skulle bli någon skillnad för patienten, vad är det då för mening att vi gör det här, säger Ulf Janzon, tf vd för MSD, den svenska delen av Merck & Co.

Vid ceremonin på kontoret i Hagastaden berättade KI:s vicerektor professor Alexander von Gabain, om visionen för samverkan med näringslivet.

– Avtalet kommer att bli en stark pelare för vårt ekosystem för innovation för våra framtida patienter, sa han.

Enligt informationen från de båda makarna till projektet skiljer sig den här överenskommelsen från traditionella uppdragsforskningsavtal där industrin finansierar och akademin fördelar pengarna till relevanta projekt, ska detta avtal göra att de forskar tillsammans. Båda parterna går in i arbetet med egen “investering”, MSD betalar samt bidrar med områdesexpertis, medan KI går in med motsvarande värde i forskningskapacitet.

MSD och det amerikanska huvudkontoret Merck investerar årligen cirka 6,5 miljarder dollar i forskning och utveckling med en bred produktportfölj av receptbelagda läkemedel, vacciner samt veterinärmedicinska läkemedel. I Sverige har företaget cirka 170 medarbetare med kontor i Hagastaden intill det nya Karolinska Sjukhuset.

Läs även:
MSDs samarbete på västkusten
MSD, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen har tecknat ett avtal för svensk life science-forskning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125