23948sdkhjf

Årets Exportör: Jan-Olof Jacke

Han började redan 1999 som ekonomichef på Astra Hässle i Mölndal som det hette på den tiden. Sedan 2013 är han Sverige-vd för AstraZeneca – ett bolag som många vid flera tillfällen trott sagt tack och adjö till Sverige.


Under Jan-Olof Jackes ledning har farhågorna visat sig vara fel. Läkemedelsjätten står för närmare fyra procent av Sveriges totala export med ett hisnande exportvärde på 44 miljarder kronor.

Förra året meddelade Jan-Olof Jacke att närmare 2,5 miljarder ska satsas i den nya produktionsanläggningen av biologiska läkemedel i Södertälje. 2019 ska den stå helt driftklar för att leverera kommersiella produkter och för många symboliserar denna satsning en vändpunkt för svensk life science efter flera negativa år.

Omkring 6 600 personer läser AstraZeneca på avsändarraden på lönebeskedet – det är fler än antalet invånare i hela orten Nykvarn som ligger strax utanför Södertälje.

Sverige är viktigt för AstraZeneca. Men tveklöst råder även det omvända förhållandet

Tillsammans med tio andra personer lyfts Jan-Olof Jacke fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078