23948sdkhjf

Årets storsatsare på Sverige: Hans Enocson

I vintras bjöds pressen in till ett möte för en stor satsning i Uppsala. Det var GE Healthcare som berättade att de väljer att lägga 870 miljoner kronor för att bygga ut anläggningen som används i framställningen av biologiska läkemedel.


Anläggningen var redan innan en av världens största fabriker för tillverkning av produkter inom kromatografi, en separationsmetod som används för att rena den aktiva läkemedelssubstansen vid tillverkning av biologiska läkemedel. Av de biologiska läkemedel i världen som godkänns av amerikanska FDA, tillverkas 90 procent av GE, och de flesta av dem i Uppsala.

GE har också gjort en stor satsning på innovation . Uppsala Innovation Hub har fått 30 miljoner av GE, där även regeringen låtit sig övertygas och bidragit med 100 miljoner tillsammans med Vinnova och GEHC.

Hans Enocson är ekonom i botten och har varit den högste chefen för GE i Norden i snart tio år. Enocson har flaggat för att detta är hans sista innan han går i pension. Det blev ett bra år för svensk life science-industri.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Hans Enocson fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062