23948sdkhjf

Årets resurs: Sara Riggare

Forskare, entreprenör och patient – Sara Riggare har satt luppen på den upplysta vårdkonsumentens makt.

För drygt tio år sedan fick Sara Riggare diagnosen Parkinson. Hon är ingenjör och forskare på centrum för hälsoinformatik på Karolinska Institutet och hon har på senare år ofta varit den röst som får representera Patienten när diskussioner förs om den upplysta patienten, patientmakt och vikten av att ta kontroll över sin egen behandling.

– Jag kan mer än min neurolog om min Parkinson och inom vissa områden mer om Parkinson i allmänhet. Han har accepterat det och vi kan föra ett samtal om behandlingen. Så är det för många kroniker och det måste vara så, det går inte för en läkare att följa med i utvecklingen när det händer så mycket.

Därtill är Riggare rådgivare till World Parkinson Coalition, ledamot av Läkemedelsverkets insynsråd, ledamot av Rådet för bättre läkemedelsanvändning (CBL-rådet), ledamot av regeringens råd för life science och sitter med i British Medical Journals patientpanel, samt en av grundarna till den svenska delen till Quantified Self-rörelsen.

Den upplysta vårdkonsumenten som själv tar ansvar för sin behandling står i farstun och väntar otåligt. Men inte på att sjukvården ska släppa in dem – utan att sjukvården ska visa tillförsikt och ha system för att ta vara på den som kan och vill ta ansvar för sin egen behandling. Här är Sara Riggares röst mycket viktig.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Sara Riggare fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078