23948sdkhjf

Årets Möjliggörare: Magnus Björsne

Magnus Björsne är chef för AstraZenecas BioVentureHub samt hjärnan bakom en ny arbetsmodell som förhoppningsvis ska ge fler tidiga bolag i Sverige.


Hittills har 20 bolag och en akademisk forskargrupp tagit plats i BioVentureHub, i AstraZenecas lokaler utanför Göteborg. Där får de bland annat tillgång till läkemedelsjättens utrustning och kompetens.

Idén till BioVentureHub kläcktes av Magnus Björsne när han arbetade som Business Development Director på AstraZeneca.

– Hubben är ett experiment i affärsutveckling. Det är en väldigt dynamisk kreation och det går inte att säga hur den kommer att se ut om ett år. Just nu arbetar vi aktivt med att locka hit komplementär kompetens från andra länder.

Förutom hubben ligger Magnus Björsne även bakom idén med en ny affärsmodell för att få fler start up-bolag i Sverige. Tanken är att större företag ska låta investerare välja ut projekt som inte kommer att vidareutvecklas in house och som det sedan bildas ett nytt bolag kring. Denna modell testas nu i ett Vinnova-finansierat pilotförsök där AstraZeneca bidrar med två nedlagda projekt.

Utöver detta finns det även planer på att starta upp ett nytt, ettårigt entreprenörsprogram som ska skötas av biohubben tillsammans med Entreprenörskolan vid Göteborgs universitet.

– Idén kommer från ett av bolagen i hubben och programmet ska startas upp nästa höst. Det är ett försök till att göra en mer nationell satsning på life science, säger Magnus Björsne.

– Det kommer att krävas en kreativ politik för att ta fram incitament och en struktur som främjar life science i Sverige och alla har ett ansvar att hjälpa politikerna genom att föreslå förändringar.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Magnus Björsne fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078