23948sdkhjf

Årets Förenare: Alexander von Gabain

Från forskning till patient – Alexander von Gabains målsättning är tydlig: genom bredare samverkan med näringslivet ska mer av det bästa komma till patienten.


Det var 2014 som Alexander von Gabain, professor i molekylärbiologi och med mångårig erfarenhet från näringslivet, rekryterades till den då nyinrättade posten på Karolinska Institutet som vicerektor för innovationer och samverkan med näringslivet.

Han har i två år ansvarat för utvecklingen av KI:s innovationssystem och för bredare former av samverkan med näringslivet. Hans uppdrag är att öka samarbetet mellan akademin och näringslivet och en av hans käpphästar är att införa utbildning om innovation på landets medicin- och omvårdnadsutbildningar. Om studenterna tidigt får kontakt med näringslivet och får kunskap om hur man förvaltar och omvandlar en idé till innovation får vi i slutänden fler produkter och tjänster som ger bättre sjukvård, menar han.

Mer samarbete mellan akademi, profession och näringsliv, med entreprenören längs fram – det är Alexander von Gabains melodi. Och många lyssnar.

Tillsammans med tio andra personer lyfts Alexander von Gabain fram som en av de mest inflytelserika personerna inom svensk life science i år. Läs mer här: De är mest inflytelserika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063