23948sdkhjf

Tre bolag får EU-pengar

För första gången har tre svenska life science-bolag fått pengar från EU genom Horizon 2020-programmet SME Instruments.

Högst belopp, motsvarande ungefär 23,4 miljoner kronor vardera, tilldelas analysbolaget SenzaGen och bioteknikbolaget Corline Biomedical. Umeåbaserade Betagenon får 1,8 miljoner euro, motsvarande 17,6 miljoner kronor. Det rapporterar konsultföretaget GAEU Consulting, som skrev företagens ansökningar.

Som tidigare meddelats

ska Corline Biomedical använda sina pengar till att finansiera en fas I-studie med läkemedelskandidaten renaparin för behandling av njurar inför transplantation.

SenzaGen ska använda sin finansiering till att vidareutveckla Gardair, ett in vitro-test för att detektera luftburna kemikalier som orsakar luftvägsallergier, med hjälp av genomteknik. Om det når marknaden så skulle det bli det första cellbaserade alternativet till djurtester inom luftvägar.

– Möjligheten att testa kemikaliers förmåga att påverka det respiratoriska systemet är viktigt i många olika industrier och idag finns inga tester för detta. Behovet av säkerhetstestning är stort och anslaget från EU ger oss en unik möjlighet tillsammans med partners från olika industrier att utveckla framtidens luftvägstest i enlighet med OECDs riktlinjer, säger Henrik Johansson, Senior Scientist på SenzaGen, i ett pressmeddelande.

Pengarna ska även användas till den kommersiella utvecklingen och lanseringen av ännu en ny produktlinje.

Betagenon utvecklar behandlingar mot metabola sjukdomar och EU-finansieringen ska användas till att ta en av bolagets produkter närmare marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078