23948sdkhjf

Skandinavien lockar till sig life science-investeringar

Totalt har 2,4 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder kronor, investerats i skandinaviska life science-bolag under lite mindre än två år. Det visar en ny rapport från Industrifonden.
Rapporten – Scandinavian Life Science Funding Report – tar hänsyn till de investeringar i 149 skandinaviska life science-bolag som kommit in under perioden 2014 fram till och med tredje kvartalet 2016.

Rapporten inkluderar alla publika kapitalanskaffningsaktiviteter i samband med börsnoteringar och nyemissioner vid marknadsplatserna Nasdaq Stockholm, Oslo Axess, Nasdaq Copenhagen, Nasdaq First North och Aktietorget samt de investeringar som kommit in via venture capital-investerare i life science-sektorn. Den totala summan, 22 miljarder kronor, innebär att Skandinavien ligger på samma nivå som Parisbörsen när det gäller life science.

Totalt kom 273 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, från venture capital-investerare under perioden. De svenska aktörerna Industrifonden och HealthCap stod tillsammans för nästan 40 procent av dessa pengar.

Rapporten visar även att venture capital-investerare under 2016 i ökande grad har valt att notera sina portföljbolag, en trend som verkar fortsätta.

- Det handlar sällan om direkta exits utan i stor utsträckning om att finansiera bolag och skapa förutsättningar för dem att utvecklas till bolag som står på egna ben. I det goda börsklimat som råder har 57 procent av de bolag som har noterats under perioden haft en positiv kursutveckling, säger Nina Rawal, chef för life science på Industrifonden, i ett pressmeddelande.

Anskaffningen av publika medel domineras av Nasdaq Stockholm med nästan en miljard dollar, cirka nio miljarder kronor, och allt fler danska bolag lockas dit.

Nina Rawal från Industrifonden har utsetts av Life Science Sweden till en av den svenska life science-branschens mest inflytelserika personer.

Läs mer här:
Årets investerare: Nina Rawal
Drygt 20 procent av alla venture capital-investeringar inom life science-sektorn i Skandinavien kommer från Industrifonden under de tre senaste åren. Och chefen heter Nina Rawal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062