23948sdkhjf

Ska säkerställa att vaccin finns

Smittkoppor förklarades vara utrotat 1980. Nu ger regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att säkerställa tillgången på vaccin mot sjukdomen.
Smittkoppor som orsakas av variolavirus , förklarades vara en utrotad sjukdom 1980 efter en intensiv och framgångsrik vaccinationskampanj under 1970-talet. WHO beslutade samtidigt att allt smittkoppsvirus utom två depositioner i USA och dåvarande Sovjetunionen skulle förstöras men att även dessa med tiden skulle destrueras. Detta har inte hänt och WHO har ännu inte beslutat om ett datum för att destruera befintliga lager. Orsaken till det är att det måste finnas virus för att kunna utveckla nya läkemedel mot smittkoppor.

Med anledning av detta finns det skäl att även i Sverige upprätthålla ett lager av vaccin för att hantera en eventuell förekomst av variolavirus. Regeringen kommer därför att avsätta medel för år 2017 för genomförande av uppdraget, förutsatt att riksdagen beviljar medel för detta.

Smittkoppor var en mycket smittsam sjukdom med hög dödlighet som orsakades och spreds av ett virus från familjen poxviridae. Dödligheten var stor, 20–30%. I Europa var smittkoppor 1700-talets stora infektionssjukdom. Den drabbade huvudsakligen barn eftersom den äldre befolkningen oftast var immun efter en genomgången infektion. Det anses att ca 60 miljoner européer avled av smittkoppor under detta århundrade.

WHO drev från 1966 Smallpox Eradictation Programme, ett intensifierat program i vilket världens länder samarbetade globalt med att genomföra vaccinationsprogram, förebyggande åtgärder, övervakning för att upptäcka utbrott, och isolering vid utbrott. Projektet blev lyckosamt och 1980 tillkännagav WHO att viruset inte längre fanns i vilt tillstånd. Aktivt virus har sparats av vetenskapliga skäl och finns på två platser på jorden idag.

Läs även:
Länder enas mot resistens
– Det här är inget som kanske kan hända i framtiden. Det är redan en verklighet i alla delar av världen, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon under en generalförsamling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08