23948sdkhjf

Ny samordnare på ESS

Den 1 december tar före detta miljöminister Lena Ek sig an uppdraget som ny samordnare för European Spallation Source, ESS.


Sveriges tidigare miljöminister Lena Ek (C), som nu är ordförande för Södra skogsägarna, har fått uppdraget att från den 1 december bistå Regeringskansliet i arbetet med ESS, som sedan september år 2014 är under uppbyggnad i Lund. Sverige står som värd för ESS som är ett av de största och mest högprioriterade forskningsinfrastrukturprojekten i Europa.

- Med en samordnare stärks samordningen och medvetenheten om ESS-projektet både i Sverige och internationellt. Syftet är att uppnå regeringens målsättning att utveckla kvalitativa och väl utnyttjade forskningsinfrastrukturer som också ger mervärde för det övriga samhället, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

ESS blir den nya generationens neutronkälla. Anläggningen kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop där struktur och funktion hos många olika typer av material kan studeras. ESS erbjuder unika möjligheter att bedriva forskning inom ett brett fält med fokus på fysik, kemi och livs-, material- och ingenjörsvetenskap, med många viktiga tillämpningar inom till exempel energi, klimatsmart teknologi, medicin och läkemedelsutveckling.

Anläggningen har 2012 projekterats att kosta 1,8 miljarder euro för perioden 2013 till 2025.

En nära samverkan mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv är viktig för att tidigt identifiera de vetenskapliga områden och branscher som kan ha störst nytta av anläggningen.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079