23948sdkhjf

Elekta sämre än väntat

Strålterapibolaget Elektas resultat i det andra kvartalet var klart lägre än väntat och aktien sjönk i inledningshandeln på Stockholmsbörsen - men återhämtade sig till lunch.
Strålterapibolaget Elekta redovisade ett sämre resultat än väntat vilket fick aktien att tappa i morgonens inledningshandel på Stockholmsbörsen. Som mest var aktien ner 3,5 procent men återhämtade sig och efter lunch handlades den på plus.

- Vi fortsätter att implementera förändringsprogrammet med syfte att minska kostnader, stärka marginaler och kassaflöde samt förbättra verksamheten. Vi ser att intresset för våra innovationer är stort och vi har redan börjat få ordrar på vårt kommande MR-linac system, sa vd Richard Hausmann i en kommentar.

Bolaget redovisar ett ebita-resultat före engångsposter på 391 miljoner kronor för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2016/2017. Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat exklusive engångsposter på 464 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

- Vår bruttoorderingång för det första halvåret var oförändrad jämfört med föregående år. Vi stärkte vår marknads-ledande ställning på tillväxtmarknaderna med en stark orderingång i Kina, Indien, Sydostasien, Latinamerika och Mellanöstern, kommenterade Richard Hausmann som tillträdde som vd och koncernchef i juni.

Bruttoorderingången uppgick till 3 383 miljoner kronor, vilket var i nivå med föregående år och nettoomsättningen uppgick till 2 434 miljoner, motsvarande en minskning med 16 procent beräknat på oförändrade valutakurser. Minskningen är främst relaterad till engångseffekter från implementeringen av en orderbaserad produktionsprocess.

- Förbättringsåtgärderna i region Nord- och Sydamerika börjar långsamt att ge resultat och verksamheten stärks successivt. Bruttoorderingången vände till tillväxt under det andra kvartalet, vilket i huvudsak förklaras av en stark utveckling i Latinamerika, sa Richard Hausmann.

Läs även:
Elekta byter vd
Richard Hausmann tar över rollen efter Tomas Puusepp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078