23948sdkhjf

Gör piller av levande bakterier

Göteborgsbaserade MetaboGen och Ferring Pharmaceuticals har tecknat ett flerårigt avtal om att utveckla en mikrobiombaserad produkt mot graviditetsklåda, ICP.
Avtalet med Ferring tecknades i somras och blir först nu offentligt, dock inte de finansiella detaljerna.

MetaboGen har utvecklat och patenterat ett koncept kring hur bakterierna i tarmen, mikrobiomet, påverkar uppkomsten av graviditetsklåda (ICP), som varje år drabbar ca 400 000 gravida kvinnor i världen.

– Incidensen varierar väldigt mycket mellan olika delar av världen. I Sverige räknar man med att cirka 1,5 procent av gravida drabbas, säger Sara Malcus, vd MetaboGen.

Företagets mål är att förebygga och behandla åkomman. Den 6 december inleds rekryteringen av patienter i programmets första explorativa studie, som syftar till att visa på skillnader i mikrobiomet mellan friska och sjuka kvinnor.

– Det är en GLP klinisk studie men det ges inget läkemedel i första skedet. På så sätt är det en ny typ av studie och den ska bekräfta för Ferring att våra data stämmer på människa, på patient.

Studien förväntas pågå under 18 månader och bedrivs i samarbete med Kvinnokliniken i Lund. Sammanlagt 100 gravida kvinnor ska inkluderas i studien, som godkändes av Etikprövningsnämnden den 8 november.

Nästa steg är att försöka förändra tarmfloran hos patienter.

– När det gäller det har vi också en god uppfattning om hur det ska gå till, säger Sara Malcus.

– Vi utvecklar produkter baserat på skillnader i tarmflorans sammansättning mellan friska och sjuka individer. Vi utgår från avföringsprover som helgenomsekvenseras och sedan används för att identifiera skillnader i förekomst av olika bakterier mellan patienter och kontroller. Målet är att utveckla produkter som kan vara läkemedel eller kosttillskott, beroende på vilken sjukdom det gäller, och vilken partner vi samarbetar med.

I motsats till många andra mikrobiombolag som fokuserar på inflammatoriska tarmsjukdomar har MetaboGen valt två, lite mindre indikationer. Idag drivs två huvudspår: förutom graviditetsklåda även graviditetsdiabetes. Skälen är två.

– Vi har goda möjligheter att studera dessa patientgrupper och som litet bolag har vi möjlighet att göra skillnad utifrån våra förutsättningar. Nu pågår produktutveckling av två identifierade stammar i det ena projektet och kartläggningsstudier av tarmflora i det andra, förklarar Sara Malcus.

Att utveckla läkemedel baserat på levande bakterier skiljer sig en del från traditionell läkemedelsutveckling och regelverken är under förändring.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Läs även:
Levande bakterier ställer nya krav
En ökad efterfrågan på tillverkning av läkemedel baserade på levande bakterier medför nya krav på produktionen för Cobra Biologics.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063