23948sdkhjf

Här är framtidens operationssal

Södersjukhuset i Stockholm har öppnat en fullskalig prototyp av framtidens operationssal. Här ska utrustning, material och inredning testas.
Stockholmsområdet växer så det knakar. Inflyttningen är stor och befolkningen lever allt längre. För att klara av de ökande behoven som detta innebär för vården genomgår Södersjukhuset nu en modernisering och en stor utbyggnad pågår. Med en ny behandlingsbyggnad med större akutmottagning och nya operationssalar, en ny vårdbyggnad och en ny byggnad för drift och underhåll ska Södersjukhuset rustas för framtiden.

Tre nya byggnader växer fram i den västra delen av sjukhusområdet. En kommer bland annat att innehålla ny akutmottagning, operationssalar och en sterilcentral. I en annan byggnad inryms vårdavdelningar med enpatientrum där vårdpersonalen lättare kan arbeta i team runt patienten. Och i den tredje kommer godsmottagning och utrymmen för drift av sjukhuset att finnas.

Nu öppnar Södersjukhuset en fullskalig prototyp av framtidens operationssal. I prototypen är det möjligt att testa utrustning, inredning och material för de 24 nya operationssalar som ska byggas i Södersjukhusets nya behandlingsbyggnad. I rummet ska man också prova på nya arbetssätt och att utbilda medarbetare.

År 2019 ska en ny behandlingsbyggnad med 24 nya operationssalar stå färdig på Södersjukhuset. För att testa nya tekniska lösningar och utforma operationssalarna på bästa sätt har byggbolaget NCC tillsammans med MITRU, företaget som levererar operationsutrustning, byggt ett fullskaligt testrum.

- Det gör att vi kan ta med oss synpunkter in i byggprojektet och efter det korrigera detaljerna. Det kan handla om alltifrån i vilken höjd en dator är monterad i väggen och hur styrsystem fungerar, till att persienner ger rätt ljusinsläpp och ljudanläggningen fungerar på ett bra sätt, berättar Mattias Hörger, projektledare för utrustning och inredning för Framtidens Sös.

De nya 60 kvm stora operationssalarna med separata uppdukningsrum är något helt nytt för Södersjukhuset. Med ett fullskaligt testrum får de opererande verksamheterna möjlighet att även testa nya arbetssätt.

- Hur ska vi jobba? Fungerar det som vi har tänkt oss? Det får vi svar på genom att prova att jobba i rummet. Vi ska också använda rummet för utbildning och det kommer att ge medarbetare möjligheten att i ett tidigt skede känna sig trygg i den nya miljö, förklarar Mattias Hörger.

Förberedande arbeten startade 2014 och nybyggnationerna beräknas stå klara 2019.

Foto: Fotogruppen Södersjukhuset
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079