23948sdkhjf

Miljoner till framtidens forskningsledare

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har utsett sjätte generationens framtidens forskningsledare. Tjugo bidragsmottagare får 12 miljoner var för självständig forskning.
Programmet är riktat till svenska eller utländska unga forskare, som bedriver forskning på högsta internationella nivå. Tjugo bidragsmottagare får 12 miljoner var för självständig forskning och de förväntas kunna leda ännu större konstellationer framöver. Därför ingår ett omfattade ledarskapsprogram.

Livsvetenskapsprojekten handlar bland annat om hydrogeler för nya cellbaserade terapier och 3D cellodling, om cellens biologi i lever eller tarm, om matematiska modeller för åldersrelaterade sjukdomar. Andra projekt kartlägger molekylära mekanismer som reglerar hur bakterier förökar sig, epigenetiska mekanismer i växter eller nya metoder för att få grepp om, och då lättare kunna förhindra, utarmning av biologisk mångfald.

- Vi är stolta över det stora intresset för FFL-programmet. Forskarna är både välmeriterade och lovande framtida ledare. De driver strategiskt viktiga projekt och det ska bli mycket spännande att följa deras karriärer, säger SSF:s vd Lars Hultman.

Av de 255 sökande var 35 procent kvinnor. Av de 20 som nu beviljas bidrag är 7 kvinnor, eller 35 procent. Fördelning på områden är 40 procent inom livsvetenskaperna, 25 procent vardera inom materialvetenskap och IT-området och 10 procent inom teknik för livsvetenskaperna.

Sedan starten 2000 har totalt 119 stycken Framtidens forskningsledare utsetts av stiftelsen.
Läs även:
Han blir ordförande i SSF
Björn O Nilsson blir från årsskiftet ny ordförande för Stiftelsen för strategisk forskning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11