23948sdkhjf

Neurovive i samarbete med KI

Bolaget inleder samarbete med Karolinska institutet gällande utvecklingen av substansen NV556 för behandling av mitokondriell myopati.

Samarbetsavtalet innebär att forskargruppen vid Karolinska Institutet, som leds av professor Håkan Westerblad, ska studera Neurovives cyklofilinhämmare NV556 och dess effekter i experimentella modeller av mitokondriell myopati.

- Vi adderar nu mitokondriell myopati till vår portfölj av genetiska mitokondriella sjukdomar, vilket är mycket spännande. Vi är också väldigt glada över att utforska detta område tillsammans med Håkan Westerblads skickliga team vid Karolinska Institutet och ser fram emot vårt fortsatta samarbete, sa Magnus Hansson, medicinsk chef på NeuroVive i en kommentar.

Samarbetet utökar bolagets närvaro i området genetiska mitokondriella sjukdomar, vilket är ett kärnområde för företaget och där Neurovive även utvecklar substanser inom NVP015-projektet mot mitokondriella sjukdomar där energiregleringen inte fungerar normalt. Substansen NV556 som studeras i detta samarbete har cyklofilin D som sin målmolekyl och har därmed en annan och kompletterande verkningsmekanism jämfört med NVP015-substanserna som är inriktade på andningskedjan i cellens energiproduktion.

Mitokondriell myopati är en grupp av neuromuskulära sjukdomar orsakade av medfödda skador på cellernas mitokondrier. Några av de vanligaste mitokondriella myopatierna är Kearns-Sayre syndrom, MERRF syndrom och mitokondriell MELAS.

Neurovive har ett projekt i tidig klinisk fas II för behandling av måttlig till allvarlig traumatisk hjärnskada. Läkemedelskandidaten Neurostat har särläkemedelsstatus i Europa och USA.

Bolaget handlas på Nasdaq Stockholm.

Läs även:
Neurovive stärker forskningsteamet.
Michele Tavecchio leder NeuroVives tidiga forskning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här är hela listan – De viktigaste svenska medicininnovationerna
Magmedicinen som blev 90-talets största blockbuster
Bubblarna på innovationslistan
Topplista innovationer: Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
”Magsårsmedicinen” viktigare än många tror
Viktigaste medicinska innovationerna plats 8-12
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.093