23948sdkhjf

Neurovive i samarbete med KI

Bolaget inleder samarbete med Karolinska institutet gällande utvecklingen av substansen NV556 för behandling av mitokondriell myopati.

Samarbetsavtalet innebär att forskargruppen vid Karolinska Institutet, som leds av professor Håkan Westerblad, ska studera Neurovives cyklofilinhämmare NV556 och dess effekter i experimentella modeller av mitokondriell myopati.

- Vi adderar nu mitokondriell myopati till vår portfölj av genetiska mitokondriella sjukdomar, vilket är mycket spännande. Vi är också väldigt glada över att utforska detta område tillsammans med Håkan Westerblads skickliga team vid Karolinska Institutet och ser fram emot vårt fortsatta samarbete, sa Magnus Hansson, medicinsk chef på NeuroVive i en kommentar.

Samarbetet utökar bolagets närvaro i området genetiska mitokondriella sjukdomar, vilket är ett kärnområde för företaget och där Neurovive även utvecklar substanser inom NVP015-projektet mot mitokondriella sjukdomar där energiregleringen inte fungerar normalt. Substansen NV556 som studeras i detta samarbete har cyklofilin D som sin målmolekyl och har därmed en annan och kompletterande verkningsmekanism jämfört med NVP015-substanserna som är inriktade på andningskedjan i cellens energiproduktion.

Mitokondriell myopati är en grupp av neuromuskulära sjukdomar orsakade av medfödda skador på cellernas mitokondrier. Några av de vanligaste mitokondriella myopatierna är Kearns-Sayre syndrom, MERRF syndrom och mitokondriell MELAS.

Neurovive har ett projekt i tidig klinisk fas II för behandling av måttlig till allvarlig traumatisk hjärnskada. Läkemedelskandidaten Neurostat har särläkemedelsstatus i Europa och USA.

Bolaget handlas på Nasdaq Stockholm.

Läs även:
Neurovive stärker forskningsteamet.
Michele Tavecchio leder NeuroVives tidiga forskning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078