23948sdkhjf

Hon blev årets cancerforskare

Professor Lena Claesson-Welsh vid Uppsala universitet har fått utmärkelsen årets cancerforskare av Cancerfonden för sina framgångsrika studier om cancertumörers blodkärl.
Lena Claesson-Welsh, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Vaskulärbiologi vid Uppsala universitet och Co-Director vid SciLifeLab , har fått utmärkelsen Årets cancerforskare av Cancerfonden. Dessutom får hon Cancerfondens största anslag på sex miljoner kronor under tre år. Hon får utmärkelsen för sina framgångsrika studier om blodkärl och hur cancertumörers blodkärl kan regleras.

- Det känns fantastiskt att bli utnämnd till Årets cancerforskare. Den forskning som mitt team och jag bedriver försöker förstå hur tumörers blodkärl fungerar. Förstår vi det så kan vi också kontrollera tumören, säger Lena Claesson-Welsh i en kommentar.

Blod- och lymfkärl är inga enkla ledningar som transporterar blodet och lymfan från en plats till en annan. De släpper igenom ämnen, till exempel vatten, joner, proteiner, celler och läkemedel, längs hela sin sträckning. Men om de släpper igenom fel ämnen, i fel mängd, vid fel tidpunkt och på fel plats uppstår problem.

Cancerbehandling försvåras ofta av att vätska ansamlats i och runt tumören, vilket beror på läckage från blodkärlen i tumören. I forskningen har man kartlagt hur blodkärlsläckaget kontrolleras och upptäckt att ett minskat läckage förbättrar resultatet av cellgiftsbehandling och kan minska spridningen av tumörer. Lena Claesson-Welshs grundforskning ger kunskap som kan möjliggöra nya cancerhämmande mediciner och nya kombinationsbehandlingar.

Förra året fick forskaren Thomas Helleday ta emot samma utmärkelse.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093