23948sdkhjf

Han får Alzheimerfondens forskningspris

Docent Oskar Hansson, Lunds universitet, tilldelas Alzheimerfondens stora forskningspris. Prissumman uppgår till 2,5 miljoner kronor.

Oskar Hansson är docent vid Lunds universitet och överläkare på Enheten för klinisk minnesforskning. Han får priset för sina kliniska undersökningar, hjärnavbildning med magnet- och PET-kamera samt biokemiska analyser av blod och cerebrospinalvätska.

- Jag är mycket glad och tacksam över att få denna utmärkelse. Priset innebär att jag kan starta en ny större studie där vi undersöker personer med Alzheimers sjukdom med bland annat kliniska tester, nya biomarkörer och modern hjärnavbildning, säger Oskar Hansson i en kommentar.

Forskargruppen som leds av Oskar Hansson utvecklar metoder för förbättrad diagnostik av Alzheimers sjukdom. Framför allt har de förbättrat den diagnostiska säkerheten under de tidiga skedena av sjukdomarna.

- Vi tror att framtida läkemedelsbehandling mot alzheimer måste påbörjas tidigt innan skadorna på nervcellerna har blivit för utbredda och permanenta, säger Oskar Hansson.

Utöver förbättrad diagnostik arbetar Oskar Hansson och hans forskare för att förstå de underliggande sjukdomsmekanismerna bättre, till exempel varför vissa individer ansamlar betaamyloid i medelåldern medan andra kan leva i 100 år utan att drabbas. Likaså vill de bättre förstå varför vissa personer kan ha betaamyloid i hjärnan i 2–3 decennier utan symtom, medan andra utvecklar minnesproblem relativt snabbt.

Alzheimerfonden stöder forskningsprojekt som syftar till att hitta läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Fonden ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen.

- Alzheimers sjukdom är den enda av våra folksjukdomar som fortfarande är helt obotligt. Antalet demenssjuka beräknas dessutom vara dubblerat inom några år. Därför känns det extra viktigt att stötta Oskar Hanssons unika forskning som har en tydlig patientnytta, säger Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078