23948sdkhjf

Rekordmånga sjuka av campylobacter

Långt fler personer än vanligt blir sjuka av campylobacter i Sverige. Folkhälsomyndigheten går därför ut med en påminnelse om hur man hanterar rå kyckling.
Antalet fall av campylobacterinfektion ökar under sensommarmånaderna varje år, men 2016 har inte kurvan vänt ner som vanligt. Under perioden augusti–november rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall som normalt, och utvecklingen höll i sig under december.

- Ett normalt år anmäls ungefär 100 sjukdomsfall under hela december, men 2016 hade vi nästan 300 fall i mitten av månaden. Vi ser väldigt allvarligt på situationen, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Ökningen sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Färsk kyckling är en känd smittkälla och konsumtionen av färsk kyckling har ökat de senaste åren.

Tidigare utredningar visar att det är samma sorts bakterier hos kycklingbesättningar och hos sjuka människor

- Det är viktigt att alltid följa Livsmedelsverkets råd vid hantering av rå kyckling för att minska smittrisken. Det krävs inte många bakterier för att orsaka sjukdom, säger Britta Björkholm.

Råden från Livsmedelsverket går ut på noggrann hygien och att genomsteka kycklingen.

Campylobacter är tarmbakterier som utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten. Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079