23948sdkhjf

Rekorddonator har avlidit

Affärsmannen Bengt Sjöberg har avlidit. I våras donerade han 2 miljarder kronor till cancerforskning.

Bengt Sjöberg hade en lång och framgångsrik karriär inom framför allt transportbranschen, han ägde hotell i Thailand och investerade i vindkraft i Sverige. I våras donerade han via en nybildad stiftelse, Sjöberggstiftelsen, 2 miljarder kronor till cancerforskning. Han har nu avlidit i sviterna av sin lungcancer, det uppger DI.se.

Sjöbergstiftelsen ska varje

år, och i nära samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien, dela ut ett pris på en miljon dollar till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Utöver denna summa ska ytterligare 60–70 miljoner kronor per år delas ut till forskning för att utveckla förbättrade behandlingsmetoder. Till en början ska donationen riktas mot lungcancerforskningen men ska på sikt även gälla andra cancerformer. Så här kommenterade Bengt Sjöberg själv sin stiftelse i maj 2016:

- Jag har under flera år haft intentionen att bilda någon form av stiftelse för att ge tillbaka till samhället av det kapital jag samlat ihop under min livstid. Min tanke är att stiftelsen främst ska inrikta sig på cancerforskning, men om man i framtiden löser cancerns gåta vill jag att stiftelsen ska kunna bidra till annan medicinsk forskning och även till forskning inom miljöområdet. Jag vill att de forskningsinsatser somjag bidrar till ska vara så kliniskt inriktade som möjligt, för att snabbt kunna appliceras. Min förhoppning är att stiftelsen ska bidra till en delvis ny syn på behandling av cancer, där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder, likväl som en kombination av dom båda.

Förhoppningen hos Bengt Sjöberg var att det första priset skulle kunna delas ut redan under 2017. Dessutom förekommer diskussioner med Karolinska Institutet i Stockholm om ett nytt cancercenter. Centret ska, om det blir verklighet, till stora delar finansieras av medel från Sjöbergstiftelsen. Bengt Sjöberg har nu avlidit i sviterna av sin lungcancer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141