23948sdkhjf

Dom ska nominera till KI

Regeringen har i dag utsett seniorprofessorn Göran Bexell och landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård som nomineringspersoner för Karolinska institutet.
Uppdraget som nomineringspersonerna har är att lämna förslag till fyra externa ledamöter som ska utses av regeringen i vår.

Sedan 1 augusti 2016 tillämpas ett nytt förfarande vid rekrytering av externa styrelseledamöter vid universitet och högskolor. Det nya förfarandet, att nomineringspersoner utses som i sin tur ska lämna förslag på lämpliga kandidater, har till syfte att säkerställa att såväl ett övergripande statligt perspektiv som universitetets eller högskolans perspektiv får genomslag i styrelsen.

Den nya processen innebär att två nomineringspersoner som utses av regeringen ska lämna förslag till åtta externa ledamöter, inklusive ordförande, i lärosätenas styrelser. Men eftersom regeringen i november 2016, i sviterna av Macchiarini-skandalen, beslutade om att förordna fyra nya ledamöter i Karolinska institutets styrelse, inklusive Mikael Odenberg som ny ordförande , ska de nya nomineringspersonerna för Karolinska institutet endast nominera fyra ledamöter för perioden 1 maj 2017 – 30 april 2020.

- Styrelsen har en viktig roll och ett stort ansvar för att fatta strategiska och svåra beslut kring lärosätets utveckling och fortsätta med det pågående förändringsarbetet för att återupprätta förtroendet för Karolinska institutet efter Macchiarini-skandalen. Nomineringspersonerna har nu ett mycket viktigt arbete framför sig, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Nu har alltså seniorprofessorn Göran Bexell och landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård utsetts som nomineringspersoner för Karolinska institutet.
Läs även:
Årets avslöjare
Alla kan bli lurade. Även de som har evidens och vetenskap som yrke. Sedan journalisten Bosse Lindquists dokumentär Experimenten visades på SVT i januari har flera stora institutioner i life science-världen skakats i sina grundvalar och allt ifrågasätts.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078