23948sdkhjf

Medicon Village fyller fem år

Fem år har gått sedan Medicon Village öppnade dörrarna. Life science parken i Lund har under den tiden gått från noll till 1500 arbetsplatser.

Medicon Village bildades i spåren av nedläggningen av AstraZeneca i Lund. Lunds universitet och Region Skåne kraftsamlade för att dra nytta av såväl kompetens som lokaler som lämnades kvar. Med Allan Larsson som skapade konceptet, och Mats Paulsson som lade grunden för finansieringen, kunde Medicon Village förverkligas.

- Vi är lyckligt lottade som fått företag inom nya områden att etablera sig hos oss. Om 40 små företag på Medicon Village kan anställa en person var så innebär det en större tillväxt än om ett större företag anställer 40 personer. Kan vi få små företag att växa och bli större får det en helt annan volym. Det skapar mervärde och ger ringar på vattnet, säger vd Mats Leifland.

Idag sitter cirka 300 av Lunds universitets cancerforskare på Medicon Village, och Region Skåne är representerade med flera verksamheter. ESS och drygt 100-talet bolag finns också på plats. Life science inkubatorn SmiLe erbjuder en tillväxtmiljö för de små bolagen.

- Utmaningen ligger i att göra det som efterfrågas för att våra medlemmar ska kunna utvecklas. Triple helix-samarbetet akademin, näringslivet och det offentliga är en viktig kugge i hjulet, säger Mats Leifland

Medicon village växer och under 2017 är två byggprojekt på gång. I mars sätts spaden i marken för ett nytt kontor, och under hösten påbörjas byggandet av 200 lägenheter.

- Vi har kommit igenom den första fasen, själva övertagandet och uppbyggnaden av en life science park. Nu ska vi fortsätta att utveckla anläggningen. Den är byggd under mitten av 80-talet och saker förändras. Vi har redan gjort en hel del förändringar utifrån våra medlemmars behov, men här finns mer att göra. Vi har stora ytor så vi kan bygga dubbelt upp, utveckla och få in fler bolag. Sedan ska vi även skapa boenden.

Den 20 januari firar alltså life science parken i Lund fem år.

Läs om byggnadsplanerna:
Medicon Village byggs ut
Ny byggnad planeras när forskningsparken och dess medlemmar växer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078