23948sdkhjf

IVO granskar NKS

Upprepade tekniska problem är facit i samband med uppstarten av NKS. Nu ska IVO granska patientsäkerheten.
Karolinska Universitetssjukhuset har mottagit ”Meddelande om tillsyn och begäran om handlingar” från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, rörande patientsäkerhetsrisker på Nya Karolinska Solna i samband med uppstarten.

Syftet med tillsynen är att säkerställa att vårdgivaren vidtar de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet. Tillsynen avser sjukhusets bearbetning av de patientsäkerhetsrisker som har framkommit från november 2016 till dagens datum.

- Vi gör olika typer av inspektioner, till exempel anmälda inspektioner eller så kan vi begära in handlingar men går inte ut på plats. En inspektion sker på indikation och dessa kan vara av olika slag. Det kan vara en enskild person som har lämnat in klagomål på vården, det kan vara en Lex Maria-anmälan eller andra typer av uppgifter som vi får in, till exempel uppgifter i media, förklarar Lovisa Wihk, kommunikatör på IVO.

Begärda handlingar ska vara IVO tillhanda senast den 17 februari. IVO avser vidare att genomföra en inspektion genom dialogmöte planerat till den 3 mars.

- Vid dialogmötet beskriver vi vår syn på det som vi har begärt in, säger Lovisa Wihk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078