23948sdkhjf

Drar tillbaka förslag om rektor

Göteborgs universitet drar tillbaka sitt förslag om efterträdande rektor - den föreslagna personen är inte längre intresserad.

Styrelsen vid Göteborgs Universitet har beslutat att dra tillbaka sitt förslag till regeringen att föreslå Ole Petter Ottersen som rektor vid Göteborgs universitet. Anledningen är att det framkommit att Ottersen fortfarande deltar i den rektorsrekrytering som pågår vid Karolinska institutet, KI.

Ole Petter Ottersen

är rektor vid Oslo universitet sedan 2009 och det var den 10 januari som universitetsstyrelsen vid GU beslutade att enhälligt föreslå honom som ny rektor för Göteborgs universitet efter Pam Fredman. Det skulle bli första gången som ett större svenskt universitet får en icke-svensk som rektor.

Förslaget kommenterade Ottersen då så här:

- Jag är väldigt glad över förtroendet. Om det också blir regeringens beslut att utse mig som rektor och vi blir eniga om förutsättningarna, så ser jag fram emot att få fortsätta utvecklingen av Göteborgs universitet.

Men nu har Ole Ottersen alltså meddelade universitetsstyrelsen att han inte längre är intresserad av uppdraget som rektor vid Göteborgs universitet. Vid måndagens extrainsatta styrelsemöte diskuterades den uppkomna situationen. En enhällig styrelse beslutade att dra tillbaka förslaget till regeringen om att utse Ottersen som rektor vid Göteborgs universitet.

Vidare gav styrelsen i uppdrag åt ordföranden Cecilia Schelin Seidegård att tillfråga den andra slutkandidaten vid rektorsrekryteringen, Eva Wiberg, prorektor vid Lunds universitet, om hon fortfarande står till förfogande för rektorsuppdraget.

- Styrelsen hade två mycket starka kandidater att ta ställning till. Hade vi känt till att en av dem alltjämt var aktiv i en annan rekryteringsprocess hade beslutet blivit ett annat, säger Cecilia Schelin Seidegård i en kommentar.

Det formella och slutgiltiga beslutet att utse en ny rektor för Göteborgs universitet tas av regeringen. Den nya rektorn tillträder sin tjänst den 1 juli.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125