23948sdkhjf

Uppfinnare donerar till smärtforskare

En donation på 30 miljoner kronor från entreprenören och uppfinnaren Leif Lundblad ger smärtforskare vid Karolinska Institutet möjlighet att storsatsa på forskning om kronisk smärta.
Långvarig smärta i rörelseapparaten drabbar cirka 10-20 procent av befolkningen och är den näst vanligaste orsaken till långvariga sjukskrivningar. Även om den ursprungliga orsaken framgångsrikt behandlas fortsätter många människor att ha ont under lång tid. När smärtan dröjer sig kvar byter den skepnad och blir en sjukdom i sig, som idag saknar effektiv behandling.

Nu sjösätts ett tre år långt projekt på Karolinska Institutet med målet att nå ökad kunskap och nya behandlingsmetoder mot långvarig smärta. Satsningen möjliggörs av en donation på 30 miljoner kronor från familjen Leif Lundblad.

Forskningsprojektet kommer att ledas av Eva Kosek, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, tillsammans med Karin Jensen, forskare vid samma institution, och Camilla Svensson, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

- Vi kommer framför allt att använda oss av så kallad funktionell magnet röntgen, MR, och titta på smärtrelaterad hjärnaktivering, alltså vilka delar i hjärnan som aktiveras vid smärta. Både friska personer och personer med långvarig smärtproblematik kommer att studeras, berättar Eva Kosek.

Vid långvarig smärta , till exempel från muskler eller ryggen, är det vanligt att smärtsignalerna börjar förstärkas av nervsystemet och hjärnan. Forskarna tror att detta ger upphov till en rundgång, ett smärtminne, som innebär att smärtan kan kvarstå även när kroppsdelen tillfrisknat och inte längre sänder ut smärtsignaler. Insikten om dessa mekanismer öppnar upp för potentiellt nya angreppssätt i behandling av smärta.

- Vi vill i projektet titta på vad som händer i hjärnan innan smärta utvecklas. Men vi vill även studera vad som sker i hjärnan hos personer som blir kvitt långvarig smärta. Detta kan vi bland annat studera hos patienter som genomgår ryggkirurgi som steloperation och diskprotesoperationer.

Målet är att bidra till ökad individualisering av smärtbehandling och att identifiera substanser som kan användas i framtida läkemedelsutveckling. Forskarna har redan tidigare visat att vissa inflammatoriska substanser spelar en nyckelroll vid uppkomsten av smärta vid ledgångsreumatism, artros och fibromyalgi och planerar att undersöka om blockering av en sådan substans kan vara en effektiv behandling mot smärtsjukdomen fibromyalgi.

- Det känns mycket angeläget att bidra till forskning som kan hjälpa människor som lider av långvarig smärta. För oss var det särskilt viktigt att stödja forskning som bedrivs utifrån olika infallsvinklar, säger donatorn Leif Lundblad.

Leif Lundblad är entreprenör och uppfinnare. Han har erhållit över 300 patent och startat ett tiotal företag, varav det mest framgångsrika hittills är Inter Innovation som baserades på hans uppfinning sedelutmataren för bankomater.

Familjen Lundblads stöd till forskningen kan komma att förlängas med ytterligare två år, motsvarande 20 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063