23948sdkhjf

Känslor är också viktigt

Att på allvar förstå och ta hänsyn till människors känsloliv är en outnyttjad nyckel till bättre hälsa, skriver Hanna Brodda, chefredaktör för Life Science Sweden.

Avancerad sjukvård behövs och ständig innovation är nödvändig. Men sett ut ett folkhälsoperspektiv, om flest antal människor skulle få hjälp till en rimlig kostnad, finns en outnyttjad nyckel till bättre hälsa. Det vore att på allvar förstå och ta hänsyn till människors känsloliv. De komplexa mekanismer bakom psykisk ohälsa, missbruk och vad som får en människa att ta hälsosammare beslut. Mer forskning behövs kring hur beteenden ändras, och resultaten måste sedan sättas i praktik, helst vid varje läkarbesök.

Som det är i dag går det åt fel håll. Livstilsförändringar finns fortfarande inte med bland rubrikerna på största läkarprogrammet inför terminsstarten 2017. Sveriges enda professor i hälsoinriktad beteendeforskning Stephan Rössner går i pension och ersätts inte.

Ansvaret för hälsa och friskvård i Sverige läggs istället på privata eller ideella initiativ. Företagshälsovård, ITrim, Friskis och Svettis och Anonyma Alkoholister förväntas ta hand om folkets fetma, smärta och missbruk.

När det i de flesta fall är vårdpersonalen som förr eller senare sitter öga mot öga, ensamma i ett rum med personen med det växande problemet. Där pedagogiska provresultat, diagnoser eller trauman, kopplade till alkoholkonsumtion eller andra destruktiva beteenden, kan diskuteras. Det är där och då förändring kan ske. Vården har lyckade evidensbaserade insatser för livsstilsförändringar, läs bland annat mer om Riddarkliniken 1 på sidan 12, men de används för lite.

Mycket av tekniken som finns i dag kan stödja människors arbete med förändring. Men den används för lite.

Jag har själv suttit i möte med representanter från Folkhälsomyndigheten, som föraktfullt fnyst åt de nya hälsoapparna. Men faktum är, att allt fler läkemedelsbehandlingar, stöds av en viktig app. Steget från online-terapi, som idag är en vetenskapligt validerad metod vid bland annat sociala fobier och depression, till appen, har i många projekt redan tagits. Nu borde terapi eller stöd i telefonen vara standard vid de flesta typer av behandlingar av missbruk, psykiska problem och välfärdssjukdomar. Läkemedel förskrivs, men utan stödjande app eller välgörande återbesök.

En förståelse för hur den komplexa livsgnistan egentligen fungerar. Det är att ha patienten i centrum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063